Streamingtips v 17 – Age of Cage

God lördag,

Titeln ovan är densamma som Keith Phipps nya bok om kanske den mest säregna filmstjärnan Hollywood skådat (och det är ju i god konkurrens). Nicolas Cage har hittills gjort hundratalet filmer. Av uppenbara skäl har jag bara sett ett fåtal, men det kan med säkerhet sägas att det inte bara är bra filmer i bagaget. Samtidigt blev det uppenbart när jag skulle samla ihop tipsen för veckan hur mycket bra (ibland åtminstone minnesvärt) som Cage gjort. Medan otaliga stjärnor hunnit tändas och brännas ut har Cage varit någon konstant, som helt verkar skita i uppfattningen från resten av världen. Det är fascinerande och när både omnämnda bok precis släppts och metafilmen The Unbearable Weight of Massive Talent har premiär, ja då kändes det självklart att ägna veckans tips åt Nicolas Cage. Med det sagt blir det några upprepningar av tips jag kört rätt nyligen, hoppas det är OK.


Popcorn!

Michael Bay och Lars ”von” Trier ser jag lite som tvillingsjälar. Båda gör filmer för väldigt specifik, uppskattande, publik och om de provocerar andra ser de det som en extra liten bonus. De kör nästan alltid samma underliggande tema i filmerna och ofta med en sanslöst gubbig blick. Följaktligen har de rönt framgångar som jag personligen inte anser de förtjänar. Men båda kan faktiskt leverera något sevärt då och då, som Triers Melancholia är bevis på. I Bays fall är det The Rock, som håller förvånansvärt väl alla dessa år senare. 1996 var det väl Sean Connery som var det stora dragplåstret, men att se den nu är att få en ny uppskattning för vad Cage gör med sin roll.
– Streamas via abonnemang på Disney+, annars hyr eller köp
The Rock (1996) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers


Cage och bröderna Coen har hittills bara gjort en film ihop och det känns lite skumt när du hör Cage leverera replikerna från deras manus i Raising Arizona. Det matchar så klockrent i den här filmen, som Simon Pegg riktigt beskrivit som ”a living, breathing Looney Tunes cartoon”. En knasig klassiker.
– Streamas via abonnemang på Disney+, annars hyr eller köp

Raising Arizona | #TBT Trailer | 20th Century FOX


Att se Cage spela Travolta och vice versa i Face/Off var en riktig händelse när det begav sig och det blev inte sämre av John Woos actionregi. Själva handlingen kring hur de två spelar varandras roller är kanske det mest långsökta någonsin, men det gör inget.

– Streamas via abonnemang på Disney+, annars hyr eller köp
Face/Off (1997) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers


Finsmakare…

Moonstruck är givetvis Chers film (en annan legend jag väl får anledning att tillägna ett framtida tips), men Cages känslostormande bagare är också en höjdpunkt.
– Köps eller hyrs på de vanliga tjänsterna
Moonstruck Official Trailer #1


Jag har bara sett Adaptation en gång, men jag minns så tydligt hur det var att se Cage spela tvillingbröder, och det var inte bara jag – jag tror Hans Wiklund sade något i stil med ”Jag blev lite trött på Nicolas Cage, men han som spelar brorsan är riktigt bra”. Detta är nu det minst underliga med filmen, vilket ju kan förväntas med ett manus av Charlie Kaufman.
– Visas via abonnemang på Viaplay, köps eller hyrs annars
Adaptation (2002) Trailer #1


Och så givetvis Pig, som jag lyfter ännu en gång. Cage själv ser det som en höjdpunkt i karriären och det är inte utan skäl; Rob Feld är, likt Marge Gunderson eller The Dude, en sådan karaktär som lyfter en redan bra film till fantastisk.
– Cineasterna om du har lånekort på bibliotek, annars köpa eller hyra
Pig Trailer #1


Ja, där ni har ni ett litet axplock ur Cages filmografi, mycket mer finns därute som sagt. Jag hoppas ni har en strålande helg och att den fortsätter så. Och glad valborg och 1:a maj! Fridens!

/David

Publicerat den
Kategoriserat som Filmtips