Streamingtips v 18 – Året var 1999

God fredag,

När jag rätt nyligen lyssnade på en av mina favoritpodcaster om film, The Filmcast, nämndes året 1999 som särdeles bra i filmhistorien (åtminstone för amerikansk film). Det är inte ett färskt påstående alls, men just den här gången fick jag för mig att faktiskt gå in på Wikipedia och slå in ”1999 in film”. Det var en rätt diger rad klassiker som hade premiär då och jag tänkte att det lugnt räcker för att täcka ett helt filmtips. Eller vad säger ni om nedan?

Popcorn!

The Matrix behöver knappast något vidare introduktion. Jag kan dock sörja att, med facit i hand, optimismen i filmens slut var aningen missriktad.
– Visas på HBO Max
https://youtu.be/vKQi3bBA1y8


Många serier som görs nu skulle jag hellre vilja se som lite mer komprimerade filmer, i ärlighetens namn. Men när jag nyligen återbesökte Office Space kände jag det motsatta. Men kompaktheten till trots tycker jag att den fortfarande bär på några riktiga ädelstenar till skämt och karaktärer
– Visas på Disney+
https://youtu.be/rPJUXZvX6UI

På tal om saker som håller så vet jag få bättre exempel än 10 Things I Hate About You, som jag kan slå igång när som helst och bara låta gå. Det är förstås med den bittra insikten att Heath Ledger stämplade ut alldeles för tidigt, men det är å andra sidan prov på vilken talang han var.
– Visas på Disney+
https://youtu.be/yEmcEuS6xm4

En annan film som till min förvåning håller bättre än väntat är Notting Hill, som upprepade framgångsreceptet hos Four Weddings and a Funeral fem år tidigare. Precis som i den filmen bygger väldigt mycket av tilltalet på bikaraktärerna.
– Visas på Netflix
https://youtu.be/4RI0QvaGoiI

Det var längesedan nu som jag såg The Iron Giant, men slutscenen är för alltid inskriven i minnet. Ett riktigt bra, E.T.-andandes animerat äventyr.
– Hyrs via de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/fq2FZdvQXXg

Jag undrar om den avslöjande twisten i The Sixth Sense var det riktiga startskottet för vår beklagligt spoileravfärdande samtid. Nog för att det var en häftig upplevelse när det begav sig, men väl kul att se igen med twisten i färskt minne.
– Visas på C More och Viaplay
https://youtu.be/3-ZP95NF_Wk

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace är kanske filmhistoriens största antiklimax för de som väntade på storhet. Men jag får motvilligt acceptera att den drog in en helt ny generation till Star Wars och att vi därmed nu, på gott (Andor) och väääldigt ont (The Book of Boba Fett) har så mycket rymdäventyr att njuta av.
– Visas på Disney+
https://youtu.be/uMoSnrd7i5cFinsmakare…

Givetvis såg jag bara en bråkdel av allt som släpptes under 90-talet, men garanterat är att Allt om min mamma var något av det bästa. Sorg, vänskap, hopp, humor i ett mästerligt paket.
– Visas på Cineasterna (kräver lånekort på bibliotek), hyrs annars på de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/hcVEvcP1iAc

En av de skummare filmerna från ’99 torde vara Being John Malkovich. Det var första gången jag hörde namnen Spike Jonze och Charlie Kaufman och bara upplägget lät ju udda, att någon hittar en portal in i huvudet på John Malkovich. Men fler idéer än så florerar i den här filmen.
– Hyrs via de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/2UuRFr0GnHM

Jag vill minnas att jag läste en text där Existenz beskrevs som The Matrix för intellektuella, vilket är lite nedlåtande mot The Matrix som ju inte lider brist på vare sig filosofiska, politiska eller religiösa teman. Men i vilket fall är det åtminstone en något mer utmanande film utan tvekan.
– Visas ingenstans i norden, tydligen, men nu har jag redan skrivit detta.
https://youtu.be/CXgOUa91GHg

Vad jag minns av Summer of Sam så är det lite av ett syskonverk till det då tio år gamlamästerverket Do the Right Thing. Under en varm sommar där den ökände seriemördaren Son of Sam härjade i New York får vi en inblick i flera människoöden i Bronx.
– Visas på Disney+
https://youtu.be/0a-E4Q9CHSk

När det begav sig var jag inte någon beundrare av Eyes Wide Shut, men jag tror att det berodde mer på att jag ville vara lite anti-pretentiös än att filmen faktiskt var dålig. Kubricks sista film är ju ändå värd att se just för att det var den sista i vilket fall.
– Visas på HBO Max
https://youtu.be/xgVo96JaqeM

På tal om att The Matrix öde var lite beklagligt så kan väl detsamma sägas om Fight Club, som jag skulle hoppas och tro är smartare än att ge ett gäng idioter en ursäkt för att fortsätta vara idioter.
– Visas på Disney+
https://youtu.be/qtRKdVHc-cE

Apropå Spike Jonze, som regisserade Being John Malkovich, så dök vederbörande upp som en av Three Kings (eller är de dem titeln åsyftar?). David O. Russell har efter detta gjort exempelvis Silver Linings Playbook, The Fighter och American Hustle, så det är någon som vet att göra bra filmer. Dock utan George Clooney och Amy Adams numera, eftersom Russell inte verkar lika bra på att vara en bra människa.
– Hyrs via de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/Bdal5c1TfmE

Bringing Out the Dead var nog den första Scorsesefilm jag såg på bio, så den ligger mig varmt om hjärtat bara för det. Men det finns såklart mer med denna lätt Taxi Driver-doftande helvetsfärd som gör den värd att se, inte minst Nicolas Cage i sitt esse.
– Ännu en som inte visas på streaming här, men leta upp en dvd vetja.
https://youtu.be/8TMg9WlKgsU

Jag var nästan övertygad om att Russell Crowe skulle få sin Oscar för The Insider (den kom året efter, för Gladiator). Främst kunde jag inte greppa att detta var samma skådis som bara två år tidigare spelat det unge råskinnet ”Bud White” i L.A. Confidential.
– Hyrs via de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/MGOb29aePyc

Ralph Fiennes hade en grej för bra filmatiseringar av romaner på 90-talet må jag säga. Ett par år efter The English Patient möttes Fiennes och Julianne Moore i The End of the Affair, något av en teologisk fundering i formen av en dömd romans. Även denna var det längesedan jag såg, men jag minns ett briljant stämningsfångande foto och två enorma skådespelarprestationer.
– Hyrs via de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/BF-XGy_Y2hA

När Frank Darabont regisserade The Shawshank Redemption skapades en av filmhistoriens mest omhuldade filmer. Riktigt samma höjder nådde inte The Green Mile, men med det sagt är det ändå en sympatisk och medryckande film tycker jag.
– Visas på HBO Max
https://youtu.be/Ki4haFrqSrw

Två specifika scener hänger sig kvar efter att ha sett Magnolia. En involverar Tom Cruise, en annan grodor. Har ni sett filmen vet ni vad jag menar, har ni inte sett den så kommer ni förstå.
– Visas på HBO Max
https://youtu.be/KnamcFv_N9Q

Efter ett halvt 90-tal av Ace Ventura, The Mask och Dumb and Dumber visade Jim Carrey på en annan sida med sin roll i The Truman Show. Året efter spelade Carrey Andy Kaufman i Man on the Moon och då var det bortom tvivel vilken skådespelare vi hade att göra med. Med filmen fick vi också R.E.M.s fantastiska låt The Great Beyond.
– Nämen vaf… en till som inte streamas!
https://youtu.be/pCcQB-iT7LY

(Kanske) Oroväckande nog är The Talented Mr Ripley en av de filmer jag återbesökt mest genom åren. Sinnesjukt välgjord och snygg thriller, helt enkelt.
– Hyrs via de vanliga tjänsterna
https://youtu.be/h4e-Si4oGEw

Så, wow, det var en del filmer där och även om inte alla går att hitta på en gång hoppas jag att ni kollar in, ja, någon av dem i alla fall. Ha en superhelg alla! Fridens!

/David