Streamingtips – Julspecial 2023

God nästan andra advent,

Häromdagen var det nästan smärtsamt vackert här i Stockholmskrokarna, där frosten täckte trädens grenar och det var ett lätt dis över de delar av Mälaren som ännu inte frusit till. Det var lite som att gå runt i en perfekt julfilm och HERREGUD, jag har hu inte skickat ut julfilmtipset! Ungefär så gick tankarna och nu tänkte jag styra upp det hela. Som vanligt är det huvudsakligen återkommande klassiker, med ett och annat bortfall respektive tillskott.

PANG-PANG TILL JUL

Die Hard går inte att undvika ens om någon skulle vilja det. Fantastisk action, underbar skurk och ett fint budskap om upprättelse och förlåtelse (säger vi, det blir ännu mer av en julfilm då tycker jag).

– Visas på Disney+, även köp/hyrKiss Kiss Bang Bang är en annan återvändare, Robert Downey Jr.s comeback som sannolikt ledde till Iron Man ett par år senare. Samspelet med Val Kilmer är perfekt och det gör en lite ledsen att det inte gjordes någon uppföljare. Men det kanske berodde på att det hade blivit en för lång titel.

– Köp/hyr
Helt ärligt har jag börjat få mer än nog av Marvel vid det här laget, men det förtar inte att Iron Man 3 fortsatt är en solid julactionfilm i sin egen rätt. Samme Shane Black som gav Downey ett andra genombrott med föregående film regisserade och följaktligen fick vi en till skön actionfilm med julstämning.

 Visas på Disney+, även köp/hyrViolent Night är inte riktigt på samma nivå som filmerna ovan men tar igen en hel del bara i upplägget. David Harbour (Jim Hopper i Stranger Things) spelar en väldigt desillusionerad Jultomte, som ser sig manad att sparka allsköns ändor när en firande familj tas som gisslan under ett inbrott. Inte världsklass men skojig ändå.

– Visas på SkyShowtime, även köp/hyr
SKRATT TILL JUL

Som alltid återfinner vi här The Night Before, som jag ännu inte tröttnat på. Tre 30-plussare firar sin sedvanliga julafton ihop för sista gången och just därför spårar det ur rätt ordentligt. Första julfilmen jag slog igång i år och det slår mig varje gång hur bra alla är i den, från de tre huvudskådisarna till minsta biroll (även om just en kanske inte är så härlig att se nuförtiden).

– Köp/hyr
Det var verkligen inte alla som blev tagna av Spirited, en nytolkning av A Christmas Carol i musikalform med Ryan Reynolds och Will Ferrell. Men jag föll aningen pladask och håller Good Afternoon mycket högt bland musikalnummer i filmhistorien.

– Visas på Apple TV+En av de mest omfamnade filmatiseringar av samma julsaga är, eller borde i alla fall vara, A Muppet Christmas Carol. Michael Caine som Ebenezer Scrooge spelar mot idel muppar som de andra karaktärerna.

– Visas på Disney+, även köp/hyr
The Holiday är en hygglig film om hyggliga människor som har fullt rimliga reaktioner på omvärlden, om kanske mer än lovligt sockersöt. Men det är nog därför jag återvänder varje år. Det är inga tillgjorda missförstånd som sabbar stämningen, exempelvis en Joni Mitchell-skiva av samma storlek som förpackningen till ett fint halsband. Upplägget är lite krystat men inte till den grad att karaktärerna, exempelvis, står i 40 minuter och slår in nämnda halsband som en rolig poäng. Eller att ett sjukt syskon innebär att du inte kan dejta. Eller märkliga infall som att ställa sig med skyltar utanför någons dörr efter att vederbörande sett tydliga bevis på en viss besatthet. Det var några rent hypotetiska exempel på hur det här hade kunnat vara en mindre värdig romantisk komedi till jul, absolut inget annat.

– Visas på Netflix, Prime Video (urk), Viaplay, HBO Max och SkyShowtime. Även köp/hyr, om du mot förmodan inte har en enda av de tjänsterna.
Som jag skrev förra året är kanske personen Bill Murray inte så skoj, men karaktären Bill Murray är tidlös. Med A Very Murray Christmas tog Sofia Coppola fasta på det senare och skapade en julspecial som får till stämningen från första minuten.

– Visas på Netflix
Som jag också skrev förra året är Planes, Trains and Automobiles inte så mycket en julfilm som en Thanksgiving-film, men det kör vi ju inte här. I vilket fall en komediklassiker med två komiker i absolut högform. Här återfinns också en monolog som varit rejäl inspiration för mig när det gäller att krydda språket lite.

– Köp/hyr
Your Christmas or Mine? är inget för den som har svårt för pinsamma situationer. Med det sagt är det en väldigt fin och charmig film, där vardera part i ett förhållande råkar hamna med den andras familj.

– Visas på Prime Video

Någon får gärna förklara varför just denna inte kan visas här…ANIMERAT OCH ÄVENTYR TILL JUL

Självklart är ingen julsäsong komplett utan, ja, flera filmer i det här tipset i och för sig. Men Arthur Christmas är verkligen en av de mer angelägna att ta sig tid för. När ett paket missas i utdelningen tar titelfiguren på sig att till varje pris få fram det i tid.

– Visas på Prime Video och Viaplay, även hyr/köp
Klaus, en av många spins på jultomtens tillkomst, kom lite från ingenstans för bara fyra år sedan. Men ändå känns den redan lika tidlös som de klassiska filmer den uppenbart inspirerats av. 

– Visas på Netflix
A Charlie Brown Christmas är ett kompakt julkort till film. På ynka 25 minuter går vi från förtvivlan till hopp när Charlies vänner försöker muntra upp under julen. Soundtracket av och med Vince Guaraldi Trio är en absolut pärla också.

– Visas på Apple TV+
The Nightmare Before Christmas håller sin plats bland klassikerna som vanligt. Animeringen är alldeles magisk, röstskådisarna likaså och stämningen är på absolut topp från första stund.

– Visas på Disney+, även hyr/köp
Jag tror jag kan ha utelämnat A Boy Called Christmas förra gången men det var nog inte helt rättvist. Kanske var det för att jag inte riktigt tyckte den fick till just min önskade julstämning just då, jag kan vara kräsen ibland. Men såhär i efterhand tycker jag nog att den förtjänar en plats här, för det är ett fint litet äventyr det bjuds på.

– Visas på NetflixEn film som däremot fick till känslan direkt när jag började kolla var The Nutcracker and the Four Realms, som jag verkligen tycker är bättre än sitt rykte.

– Visas på Disney+, även köp/hyrDet här med att vandra igenom en dörr och hamna i ett snötäckt magiskt vinterland, som sker i filmen ovan, det låter väl bekant? Just det, det är ju precis vad som händer huvudpersonerna i The Chronicles of Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe. Det är inte en julfilm per se, men eftersom Papa Noel, Father Christmas, Jultomten eller vad vederbörande nu ska kallas gör ett gästinhopp tycker jag den kan få ett litet utrop ändå.

– Visas på Disney+, även köp/hyr
DRAMA TILL JUL

Jag tipsade ju nyligen om Tár, det senaste exemplet på storheten hos Cate Blanchett. Carol är ett annat, i mitt tycke en av 10-talets bästa filmer och ett solklart inslag i de mer seriösa julfilmerna.

– Visas på Draken Film, TriArtPlay och Cineastera, även hyr/köp (det senare är det rimligaste)
”Jag såg Fanny och Alexander till slut”, sade jag en gång till min handledare under filmvetenskapen.
”Jaha, såg du den längre eller bioversionen?”, fick jag till svar.
”Bioversionen…?”
”Ja, då har du inte sett den.” En god poäng, för det är två väldigt olika upplevelser. Framförallt finns i den längre versionen ett inslag av magi och övernaturlighet som är helt borta från bioversionen. Med det sagt är julfirandet i den pampiga Uppsalavåningen med i båda versioner, ett julfirande som säkerligen har givit samma sorts prestationsångest inför denna högtid som Pripps Blå-reklamerna inför midsommar.

– Bioversionen visas på Netflix, Draken Film och TriArtPlay, även köp/hyr. För den längre, tydligen riktiga, versionen får det bli Bluray (väl värt)Givetvis kan jag inte utelämna berättelsen om George Bailey i It’s A Wonderful Life. I början av filmen är George förtvivlad över allt som gått åt helvete och över sitt misslyckande som människa. Men en ängel stiger ner och visar hur livet hade tett sig för människorna omkring om George aldrig funnits till. Bara att skriva ner de raderna gav mig en lite klump i halsen, för det är nog bara slutet på Six Feet Under som rört mig till tårar på samma sätt.

– Visas på SkyShowtime och Cineasterna, även köp/hyr
A CHRISTMAS STORY CHRISTMAS STORIES

En för amerikanerna självklar klassiker väntar fortfarande på att omfamnas på samma sätt på dessa breddgrader, A Christmas Story. Men det är kanske inte så konstigt heller, för detta är kanske den mest amerikanska julfilmen det går att tänka sig. 50-tal mitt i USA, med en åldrande berättare som återminns sin barndoms mest minnesvärda jul. Men skoj och fin är den i vilket fall.

– Visas på Prime Video, även köp/hyr
Det gjordes ett par uppföljare utan originalskådespelarna under åren som gick, men förra året kom faktiskt en ”riktig” uppföljare i form av A Christmas Story Christmas. Det var rätt maffigt att se merparten av rollistan nästan 40 år senare och inte utan att det mot slutet kröp sig fram en tår eller två.

– Visas på HBO Max8-Bit Christmas är i stort sett en remake av A Christmas Story, men istället för 50-tal är det nu 80-talet som det ses tillbaka på. Utan att vilja datera mig själv så är det viss igenkänning på de kulturella referenserna om vi säger så.

– Visas på HBO Max
SKRÄCK(ISH) TILL JUL

Med sin utsökta balans mellan skräck och humor är Gremlins något så ovanligt som en, vågar jag säga, mysig skräckis.

– Visas på HBO Max och Prime Video, även köp/hyr
Krampus kör på lite samma skojfriska stämning som Gremlins, till större delen – mot slutet är det aningen blekare. OBS som vanligt att det är filmen från 2015 som åsyftas, med Toni Collette och Adam Scott. Andra kan jag inte gå i god för.

– Visas på SkyShowtime, även köp/hyrJag minns inte allt från finska Rare Exports, men intrycket att den var rätt flippad variant på myten om jultomten hänger sig kvar. Även att jag när det begav sig fann den väldigt underhållande. Att den varit borta från tipset vill jag minnas berodde på att den inte fanns att streama, men nu går den i alla fall att hyra ser jag.

– Köp/hyrNå, 27 filmer där i listan och jag hoppas mer än ett par får till julkänslan för er. Ha en strålande jul, gott nytt år och så hörs vi 2024, om inte ett vanligt filmtips hoppar in innan dess. (Jule)Fridens!

/David