Streamingtips v. 47 – Julspecial

God första advent,

Det har varit skandalöst knapert med filmtips det här året, det är inget jag är stolt över. Men skulle jag missa julfilmtipset vore det ju läge att bara lägga ner detta helt och hållet.
Det är bara först på senare år som jag omfamnat julen och jag tror det beror på trauman från barndomens klassrum; de dagar vi satt i skolbänken och klippte och klistrade kassa pappersfigurer och smällkarameller satte sina spår under lång tid. De anemiska ”Carl Larsson”-granarna vi som samhälle höll oss med gjorde det inte bättre.
Märk väl att jag inte vill ta ifrån någon glädjen de får från en ranglig och hårt barrande diskborste till gran, prydd med skeva girlanger och smällkarameller. För vissa är det såklart definitionen av jul och det är gott så. Personligen föredrar jag den överdådiga ”New England”-julen, den i vars centrum står en tre meter hög gran står prydd i lampor, guld, grönt och rött.
Poängen jag försöker komma till är att julen, hur du än föredrar att fira den, ändå går ut på att känna någon form av trösterikt sammanhang. En säker hamn i en stormande samtid, om ni så vill. Få saker frammanar den känslan så effektivt och snabbt som en riktigt bra julfilm och därför envisas jag med att skicka ut tips om sådana varje år.
Som vanligt är det mest etablerade klassiker, men här finns även ett par nytillskott. Filmerna nedan, för övrigt, listas utan inbördes rangordning. Håll till godo!

PANGPANG TILL JUL

Die Hard har blivit ett lika självklart inslag vid jul som glögg och pepparkakor. Det är fullt med spektakulär action och en av filmhistoriens bästa skurkar i Alan Rickmans tappning.
– Visas på Disney+, hyr eller köp annars via de vanliga tjänsternaRobert Downey Jr:s stora comeback Kiss Kiss Bang Bang banade vägen för att bli Tony Stark med hela världen. Men Val Kilmer stal en stor del av showen som synnerligen dryg privatdetektiv.
– Köp eller hyr via vanliga tjänsternaSom sagt ledde föregående film till att Downey fick rollen som Iron Man, i en film som (på gott och ont) innebar början på den superhjältedominerade filmvärlden vi har idag. Iron Man 3 var förhållandevis självständig och påminde mer om klassiska 80-talsactionfilmer. Med Shane Black vid rodret var det också ofrånkomligt att det skulle bli en julfilm av det hela.
Visas på Disney+, hyr eller köp annars via de vanliga tjänsterna

ANIMERADE FIGURER OCH SOCKERSÖTT ÄVENTYR  TILL JUL

The Nightmare Before Christmas är rätt given här, även om den samtidigt skulle kunna ses som en Halloweenfilm antar jag. För den som inte kan handlingen kretsar den kring Halloweenkungen Jack Skellingtons försöka att bryta sin livsleda genom att ta över julen för en säsong.
– Visas på Disney+, hyr eller köp annars via de vanliga tjänsterna

Det är lite knäppt att Klaus inte är äldre än tre år, för denna historia om tomtens ursprung känns verkligen som en tidlös klassiker som alltid varit där.
– Visas på NetflixAv alla filmer på listan kan det vara Arthur Christmas som ligger mig närmast om hjärtat. Den är egentligen varken bättre eller sämre än de andra, men den koncentrerade julkänslan som infinner sig från första rutan är svårslagen.
– Visas på Netflix, Viaplay och (Urk) Prime Video, eller hyr/köpThe Christmas Chronicles 1 & 2 spelar Kurt Russel och Goldie Hawn mr. and mrs. Claus. Egentligen behöver jag inte mer för att rekommendera filmerna, men de är skojiga äventyr i sin egen rätt. Bara du har överseende med de animerade tomtenissarna, som verkar höra hemma i en helt annan film.
– Visas på Netflix
SKRATT TILL JUL

Jag hoppas fortfarande på att ha en nästan likadan julkväll som karaktärerna i The Night Before, dock kanske med färre snedtändningar och uppkastningar i kyrkor. Till dess duger filmen fint.
– Visas på Netflix, eller hyr/köpEtt nytillskott på listan, för att filmen är helt ny, är Spirited med Ryan Reynolds och Will Ferrell. Det kan ju tänkas att det sista vi behöver är ännu en nytolkning av A Christmas Carol, men greppet här är tillräckligt fräscht för att berättiga filmens existens. En dealbreaker för eventuella tittare är att filmen är en fullfjädrad musikal. Ingen borde kunna stå emot numret Good Afternoon i vilket fall.
– Visas på Apple TV+
När jag kollar recensionerna av The Holiday framstår att de flesta gillar stämningen och skådespelarna, men att handlingen är löjligt förutsägbar. Det låter som en rätt perfekt julfilm i mina öron och jag tycker filmen är en mysig romantisk komedi.
– Visas på Netflix, HBO Max, Viaplay, SkyShowtime och (urk) Prime Video 
Ju mer jag hör om skådespelaren Bill Murray, desto mer måste jag anstränga mig för att trivas med karaktären Bill Murray, som i A Very Murray Christmas. Men när jag lyckas med det är denna special en riktigt underhållande stund, med många roliga gästinhopp.
– Visas på NetflixPlanes, Trains & Automobiles utspelar sig under dagarna innan Thanksgiving, men eftersom vi inte har den traditionen här släpper jag in även den bland julfilmerna. Steve Martin och John Candy är underbara tillsammans och den förras svordomsfyllda monolog vid hyrbilsdisken är en klassisk pärla till scen.
– Hyr eller köp, väl värt i vilket fallALLVAR TILL JUL

Som jag brukar skriva om Carol så är det inte bara en underbar film att se till jul, utan en av mina absoluta favoriter, punkt. Fotot är stämningsfullt och placerar filmen bestämt i det 50-tal den utspelas under, medan Cate Blanchett briljerar som alltid. För att nämna två saker.
– Visas på HBO Max, samt hyr/köp

Och, som jag alltid skriver, om ögonen är torra när ni når slutet av It’s a Wonderful Life måste ni nog prata med någon. En klassikernas klassiker.
– Visas på (urk) Prime Video, men kan hyras eller köpas också
NOSTALGISKT TILL JUL

Den vuxne Ralphie minns sitt 40-tal i A Christmas Story, med det lätt rosa skimmer som följer med att minnas delar av barndomen. En riktig klassiker i hemlandet sedan premiären 1983, kanske inte så mycket här. Men jag gillar den verkligen.
– Hyr eller köpA Christmas Story Christmas återvänder många skådespelare, däribland Peter Billingsley som Ralphie, efter närmare 40 år. Ralphie är nu själv förälder och har ansvaret att fixa julen. Jag har bara sett hälften av filmen nu, men det jag sett känns som ett kärt återseende.
– Visas på HBO Max8-Bit Christmas bygger på exakt samma grundplåt som A Christmas Story, med den enda egentliga skillnaden att huvudpersonen minns sitt 80-tal. Så det är rätt hög igenkänningsfaktor för undertecknad när huvudkaraktären mest av allt vill ha ett NES i julklapp.
– Visas på HBO MaxSKRÄCK(ISH) TILL JUL

Att Gremlins blev något av en tradition till jul överraskade tydligen filmmakarna en aning. Det i sin tur förvånar mig, eftersom filmen börjar till tonerna av Christmas (Baby Please Come Home) och bilderna av en snötäckt amerikansk småstad. Men det är klart, små gröna galningar som terroriserar samma stad är kanske inte det julmysigaste å andra sidan.
– Visas på HBO Max, hyr eller köp annarsKrampus (OBS att jag åsyftar den från 2015, inte 2017) har lite samma stämning som Gremlins, men är aningen läskigare om jag inte minns helt fel. Kan vara därför jag inte sett den på ett tag vid närmare eftertanke…
– Visas på Netflix, hyr eller köp annars


Se, där var 20 julfilmer att avnjuta under adventstiderna. Många fler finns ju och om ni har tips till mig är det välkommet (bortsett från den uppenbara filmen då). Ha det så himla fint alla!

(Jule)Fridens!

/David